營養師推薦 營養三寶 照顧全家健康 贊助
2016-07-21 11:28:54森源

一筆二鳥(畫作欣賞)

近呢幾年鍾意畫動物素描,當畫得神似會有份成功感!所以畫動物素描都幾富挑戰性!而有趣的是,每次有新Blog上傳都會睇到每篇博文的點擊率,而近期點擊率最高的Blog文竟然是一隻鴨那篇!始終都係畫作比較多人喜歡…

所以今次也畫了兩隻蜂虎鳥,蜂虎的簡單介紹:

聽個名蜂虎好似好威猛,外表多彩鮮艷,可能多數捕食蜜蜂所以得到呢個名稱!先用素描筆畫好構圖先!本身蜂虎外型比較佻長,而我畫呢兩隻可能比較為食,所以屬於圓潤型,圓圓哋得意啲…XXD

畫都OK,反而有難度就係上色,蜂虎五顏六色而且羽毛帶點金屬光澤,唔易架~先上底色!上完底色後唔係太稱心喎!想唔畫因為太多顏色唔易掌握,而且難以柔和…好在網上有圖片,可以對住上色…

底色上得靚唔靚都好重要,吔粥吔飯(成唔成功)都靠佢…

掌握到牠們色彩的分佈,已經較為順手,完成後都很滿意,或者跟真實的有點出入,不過蜂虎的品種實在太多,唔同品種有唔同的色彩…

最後校少少模糊,望落有少少水潤的感覺…度數不用太高便可!一幅徒手畫加軟件上色的作品完成!我就覺得OK,唔知大家又有咩評語呢?

tgbhn5 2020-09-05 12:14:34

~~感謝分享,文章寫的不錯~~



http://www.poxet-60.tw

威爾剛 2019-12-16 11:17:52

感謝分享!

男人必須有的 http://www.yyj.tw/

狂小子Time Is Changing 2016-07-24 02:42:16

嘩~好掂呀真係!畫得栩栩如生!

版主回應
多謝TIC的讚賞!畫鳥最緊就是畫出牠們的靈氣!! 2016-07-25 10:02:37